Održan drugi okrugli sto na temu pravilnog upravljanja otpadom od hrane u Novom Sadu

podelite objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Drugi okrugli sto na temu pravilnog upravljanja otpadom od hrane održan je 23. aprila 2020. godine u Hotelu Fontana u Novom Sadu. Događaju su prisustvovali predstavnici Pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, opštine iz okruženja, Agencija za zaštitu životne sredine, privatne kompanije koje proizvode otpad od hrane i predstavnici Univerziteta u Novom Sadu.

Na početku događaja, okupljenima su se obratile Sanela Veljkovski, projektna menadžerka iz Nemačke razvojne saradnje (GIZ ORF) i Brankica Tabak, podsekretar u Pokrajinskom Sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Profesor Vladimir Filipović sa Tehnološkog fakulteta Novi Sad predstavio je status izrade Analize stanja upravljanja ostacima od hrane u Republici Srbiji. Nakon toga, Bojan Gligić je dao osvrt na dosadašnja iskustva u upravljanju ostacima od hrane iz ugla kompanije Eso Tron i uporedio sistem u Srbiji sa praksama u Sloveniji.

Događaj je zatvoren diskusijom o mogućim pravcima za unapređenje ove oblasti na kojoj su svoja iskustva i predloge podelili prisutni predstavnici lokalnih samouprava, institucija, restorana i reciklera.