III okrugli sto na temu pravilnog upravljanja otpadom od hrane

podelite objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Treći okrugli sto na temu pravilnog upravljanja otpadom od hrane održan je 05. juna 2019. godine u Hotelu Fontana „88 soba“ u Beogradu. Događaju su prisustvovali predstavnici Ministarstva Zaštite Životne sredine i Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, opštine iz okruženja i  predstavnici privatnih i javnih kompanija koje proizvode otpad od hrane.

Na početku događaja, okupljenima su se obratile Mirjana Knežević, projektna menadžerka iz Nemačke razvojne saradnje (GIZ ORF), Radmila Šerović načelnica odeljenja za upravljanje otpadom, Ministarstvo zaštite životne sredine, Nenad Vujović pomoćnik ministra u Sektoru poljoprivredne inspekcije i Zoran Ivanović načelnik odeljenja za veterinarske inspekcije Uprave za Veterinu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Događaj je moderirao Slobodan Krstović, projektni koordinator NALED-a.

Profesor Vladimir Filipović (Tehnološki fakultet Novi Sad) i pravni konsultant NALED-a Katarina Nedeljković Bunardžić, predstavili su status izrade Analize stanja upravljanja ostacima od hrane u Republici Srbiji. Nakon toga, Bojan Gligić je dao osvrt na dosadašnja iskustva u upravljanju ostacima od hrane iz ugla kompanije Eso Tron i uporedio sistem u Srbiji sa praksama u Sloveniji.

Događaj je zatvoren diskusijom o mogućim pravcima za unapređenje ove oblasti na kojoj su svoja iskustva i predloge podelili prisutni predstavnici lokalnih samouprava, institucija, restorana i reciklera.